inspiration_

cnr virginia

Studio Prineas

An inventive reworking of a traditional Federation home, Cnr Virginia by Studio Prineas retains the intimacy and scale of the heritage home while overlaying an expansive rear addition for contemporary living. The home’s characterful front facade is faithfully restored, retaining a strong streetscape presence in the home’s coveted inner-eastern suburb of Kensington. Internally, Studio Prineas have preserved the historic bones of the home. Crisp white walls draw focus to eradefining hallmarks, including mellow timber flooring, ornate pressed-tin ceilings and cast-iron fireplaces.

Beyond, the new addition is clearly distinguished from the original house via a delicate glazed walkway. An adjacent courtyard gives a spirited garden aspect, planted with waterwise Australian natives in keeping with the home’s rear bushland views. A lowered floor level thoughtfully conceals the extension from the street elevation, addressing strict planning regulations of the conservation area locale. Playfully mimicking the pitched volumes of the Federation frontage, the light-filled addition merges minimalist forms articulated in blackened timber and recycled red brick. The interior continues these dual material expressions, combining sleek and rugged finished to create depth and dimension within the expansive space.

https://archello.com/project/cnr-virginia?fbclid=IwAR1sC6bUY73Ur4Ab_Q1ruyPd8i7i4Y-Tbt5qS9IbLkrSJSdpR1MRFUZvA3E

Leave a Reply